İçerik Stratejisi Nedir?

İçerik Stratejisi Nedir ?

İçerik stratejisi nedir;

Google’da  ilk sırada yer almak istiyorsanız, konumunuzu iyileştirmenin bir sırrı var: Harika bir içerik stratejiniz olsun.

İçerik stratejiniz, kaliteli içerik üretmeye, hedef kitlenizle etkileşim kurmaya başarılarınızı ve başarısızlıklarınızı ölçmeye odaklanmalıdır. İçeriği sırf içerik olsun diye dağıtmayın. 

İyi bir içerik stratejisinin neler içerdiğini ve nasıl oluşturulacağını gözden geçirelim.

içerik stratejisi nedir

Adım 1: İçerik Stratejiniz için Hedeflerinizi Tanımlayın

Harika içerik belirli bir amaç için oluşturulur ve bu amacın açıkça tanımlanması gerekir. Kendinize marka bilinirliğini artırmak, potansiyel müşteriler oluşturmak, kullanıcıları dönüştürmek, geçmiş müşterileri çekmek, arama sıralaması sonuçlarını iyileştirmek veya tamamen başka bir şey için içerik oluşturup oluşturmadığınızı sorun.

Hedeflerinizi açıkça tanımladıktan sonra, bu içerik stratejisinin onlara ulaşmanın en iyi yolu olup olmadığını belirleyebilirsiniz.

İçeriğin her durumda en iyi seçenek olduğunu varsaymayın.

Örneğin, satış hunisinin altındaki kullanıcıları dönüştürmek için içerik çok az kullanışlı olabilir; ancak, marka bilinirliğini ve organik olası satış yaratmayı artırarak, kullanıcıları sitenize çekmek için çok değerli olabilir.

Satış hunisinin farklı segmentleri, farklı içerik türlerini garanti eder. Bu nedenle, bir kişinin belirli bir zamanda alması için hangi içeriğin en uygun olduğuna karar vermeniz gerekecektir. Böylece doğru zamanda doğru kişiyle doğru konuşmayı yapmış olursunuz.

HubSpot , satış hunisinin farklı bölümlerinde ihtiyaç duyulan içerik türleri hakkında bazı yararlı bilgiler sağlar. Şirket, satış hunisini üç temel alana böler ve ardından aşağıdaki grafikte her biri için uygun içerik varlığı türlerini listeler.

içerik stratejisi nedir-min

2. Adım: İçerik Stratejiniz İçin Kitlenizi Araştırın

İçerik stratejiniz, yalnızca hedef kitlenizin kim olduğunu öğrendikten sonra etkili olacaktır.

Potansiyel müşterilerinizin halihazırda ne tür siteleri ziyaret ettiğini, hangi içerikle ilgilendiklerini ve hangi sosyal medya platformlarında içerik paylaştıklarını kontrol ederek değerli bilgiler toplanabilir.

Bu, potansiyel müşterilerin etkileşimde bulunduğu site türleri için Google Demografi, İlgi Alanları’nı, etkileşimde bulundukları içerik için Google Analytics’i etkinleştirerek ve kullanıcılarınızın demografilerinden hangi sosyal medya platformlarında olacağını hesaplayarak yapılabilir.  

Hangi içeriğin en iyi sonucu verdiğini ve uzun vadede nerede yararlı olabileceğini anlamak. Facebook, küçük işletme sahiplerinin ücretli reklamlar olmadan erişimlerini artırmalarını giderek zorlaştırdı. Bununla birlikte, video içeriği, ” metin ve görüntü tabanlı içeriğin birleşiminden %1200 daha fazla paylaşım üreten ” video içeriğiyle platformda başarılı görünüyor.

Kitlenizi ve nasıl davrandıklarını anlamak, yüzlerce sepette yumurta bulundurmanız gerektiğini düşünmeden içerik stratejinizi daraltmanıza yardımcı olacaktır. Sosyal medyada içerik oluşturma, B2C işletmeleri için iyi sonuç verir, ancak B2B işletmeleri için pek işe yaramaz.

3. Adım: İçerik Stratejiniz İçin Nişinize Odaklanın

İnternetin var olmaması gereken içeriklerle dolu olması üzücü bir gerçek. Bir çok içerik ya başka yerlerden çalınıyor, basitçe yeniden yayınlanıyor ya da gerçek bir değer sağlamıyor. Çoğu insan bu işe yaramaz içeriğin yüzde 99’unu görmez, çünkü SERP’lerin üst kısımlarına yakın bir yerde görünmez .

İçeriğinizin bu pakette kaybolmasını önlemek için öne çıkan, benzersiz, belirgin bir sesi olan ve en önemlisi okuyuculara gerçek değer sunan içerik oluşturun.

Ne kadar spesifik olursanız ve nişinize ne kadar odaklanırsanız, okuyucularınız ister bilgi ister eğlence arıyor olsun, kendinizi alanınızda bir otorite olarak kabul etme şansınız o kadar artar.

4. Adım: İçerik Stratejiniz İçin Sonuçlarınızı Ölçün

İçerik pazarlama çabalarınızın sonuçlarını ölçmek, etkili bir içerik stratejisi geliştirmenin en önemli yönlerinden biridir. Kullanıcı geri bildiriminizi analiz etmeden içeriği dağıtmak, sessizde bir telefon görüşmesi yapmaya benzer. Kitlenizin neyi sevdiğini ve neyi sevmediğini ve nedenini bilmeniz gerekir.

İşte anlaşılması gereken en önemli metriklerden bazıları:

1. Tüketim Metrikleri

Bu, insanlar içeriğinizi görüntülediğinde toplayabileceğiniz ilk bilgi katmanıdır. Daha önce belirtildiği gibi, Behavior > Site Content > Content Drilldown’ı tıklayarak bu verileri Google Analytics‘ten alırsınız. Aşağıdakiler gibi farklı faktörlere göre sıralayabilirsiniz:

  • Sayfada geçirilen ortalama süre
  • Çıkma Oranı
  • Sayfa görüntüleme

Bu verilerle, aşağıdaki gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz:

  • Trafikte büyük bir artışa neden olan bir blog yazısı hazırladınız mı? 
  • Kullanıcılarınız belirli bir içerik parçasına veya türüne daha fazla zaman harcadı mı? 
  • Bir içerik parçası sosyal medyada çok sayıda yorum veya paylaşım topladı mı?

2. Sosyal Paylaşım Metrikleri

Sosyal medya gibi platformlarda paylaşım yapmak, kitlenizin ne kadar meşgul olduğunu değerlendirmek için harika bir ölçüm olabilir. Kendinize ne tür içeriklerin paylaşıldığını, kimin paylaştığını, hangi platformların kullanıldığını ve en önemlisi hangi içeriğin dönüşüm sağladığını sorun. Hangi içeriğin dönüşüm sağladığını nasıl bulacağınıza ilişkin adımlar aşağıda verilmiştir:

  1. Google Analytics’e giriş yapın.
  2. Edinme>Sosyal>Genel Bakış’a tıklayın 

Ardından, bir raporunuz olacak (belirlenmiş hedefleriniz olduğunu varsayalım : 

Peki biz içerik stratejisi nedir diye sorduğumuzda nasıl cevaplar alabiliriz?

Burada üç önemli ölçütünüz var:

Dönüşümler: Bu size toplam dönüşüm sayısını ve miktarını gösterir . Sadece sosyal değil, her trafik kaynağından geliyorlar.

Katkı Sağlanan Sosyal Dönüşümler: Desteklenen bir sosyal dönüşümün kaydedilmesi için, bir ziyaretçinin, dönüşümün son bölümünden önce başka bir trafik kaynağı kullanmış olsa da, sosyal medya sitesini bir kez ziyaret etmiş olması gerekir.

Son Etkileşim Sosyal Dönüşümleri: Ziyaretçiler, sosyal medyadan geldiyse ve aynı oturumda atanan hedefi tamamladıysa bu gruba atfedilir.

Bu verilere sahip olduğunuzda, dönüşüm elde etmek için oluşturulması gereken içeriğin stili hakkında fikir verecektir. Ayrıca, hangi sosyal medya platformlarının en iyi çalıştığını deşifre edebileceksiniz. (Bazı nişlerin paylaşımı diğerlerinden daha fazla teşvik ettiğini göz önünde bulundurun, bu nedenle performansınızı benzer bir kullanıcı tabanına sahip rakiplerinizle karşılaştırın.)

3. Müşteri Adayı Metrikleri

İçeriğiniz bir satış hunisinin parçasıysa, satış hunisinin hangi kısmı için içerik oluşturduğunuzu kendinize sorun. İçeriğin, bir satış hunisinin her bir bölümündeki belirli hedef kitleye göre uyarlanması gerekir.

İçeriğiniz potansiyel müşterileri çekiyor veya sızdırıyor olabilir, bu nedenle performansını izleyin ve kullanıcıların satış hunisinden ayrılmasını önlemek için geliştirilebilecek alanları ve yeni potansiyel müşteriler oluşturabilecek alanları belirleyin. Potansiyel müşterileri izlemenin en hızlı ve en kolay yolu, Google Analytics’teki hedefleri kullanmaktır.

Ayarlanması en kolay hedef türü, bir URL hedef hedefidir. İşte adımlar:

  1. Google Analytics’e giriş yapın.
  2. Tıklayın Dönüşümler> Hedefler> Hedef URL’lerin.
  3.  “Hedef belirle” düğmesini tıklayın.
  4.  “+YENİ HEDEF” düğmesine tıklayın.
  5. “Şablon”u seçin (aşağıdaki 7. adımda gösterilmiştir).
  6.  Hedefiniz için bir açıklama yazın (aşağıdaki 7. adımda gösterilmiştir).
  7.  “Hedef”i seçin ve “Devam” düğmesine tıklayın.
  8. Hedef ayrıntılarında, izlemek istediğiniz hedefin URL’sini eklemeniz gerekir. URL’nin tamamı gerekli değil, sadece son yol. Örneğin, www.example.com/thankyou.html dosyasını izlemek için yalnızca /thankyou.html girin. Burada isteğe bağlı iki ayrıntıya sahip olacaksınız:

Değer: Hedefe bir değer atamak mümkündür. Örneğin, belirli bir fiyata bir ürün satıyorsanız, buraya ekleyebilirsiniz.

Huni: Satış hunisinin belirli bir bölümünü hedefe ekleyerek de takip etmek mümkündür.

  1. Kaydet’e tıklayın, işte bu kadar: bir hedef belirlediniz.
  2. Hedefleri oluşturulduktan sonra görüntülemek için Dönüşümler>Hedefler>Hedef URL’leri’ni tıklayın.

4. Satış Metrikleri

Çoğu işletme için içerik oluşturma, sonuçta geliri arttırmalıdır. Bu nedenle, içerik stratejiniz gelire dayalıysa, içerik pazarlamanızın sağladığı gelir miktarını ölçmenin yollarını bulmanız gerekecektir.

İçeriğinizin sağladığı gelir miktarını nasıl bulacağınıza ilişkin adımlar aşağıda verilmiştir:

  1. Google Analytics’e giriş yapın.
  2. Tıklayın Davranış> Site İçeriği> Tüm Sayfalar.

Adım #5: İçerik Stratejinizi Geliştirmek için Müşterilerinizi Dinleyin

Veri analizi son derece yararlı bir araç olsa da, birçok inceliği kapsayan bir spektrumda size yalnızca siyah beyaz rakamlar verir. Müşterilerinizi gerçekten dinleyerek bu spektrumun geri kalanına erişin. Müşterilerinizin sosyal medyada duyulduklarını bilmeleri gerekir, bu nedenle onlardan geri bildirim ve öneriler isteyin ve onlarla düzenli olarak etkileşim kurun.

Ayrıca, müşterilerinizin ihtiyaçlarını daha iyi anlamak için personelinizin diğer üyeleriyle konuşun. Müşterilerinizle düzenli olarak konuşan satış ekipleri ve yardım personeli, müşterilerin işletmenizi nasıl algıladığı konusunda daha iyi fikir sahibi olmak için daha iyi bir konumdadır. Ardından, müşterilerinize ulaşmak ve geri bildirimlerine yanıt vermek, değerli veriler toplamanıza ve onlara fikirlerinin önemli olduğunu göstermenize olanak tanır.

Virgin, büyük verileri nasıl kullandıklarını göstererek mükemmel bir vaka çalışması sağladı. Web’de kullanılan arama terimlerini, sosyal medya platformlarında takip edilen kişileri dahil ettiler. Ayrıca çevrimiçi olarak ifade edilen görüş ve ilgi alanlarını da dahil ettiler.

İçerik Stratejisi Nedir?

Aşağıdaki verileri kullanarak derinlere indiler ve bunu iletişimlerine dahil ettiler ve müşteri yolculuğunun uygun bölümlerinde hedef kitlelere doğru mesajı başarıyla verdiler. Burada daha fazlasını öğrenin.

Adım #6: İçerik Stratejinizi Güçlendirin

Sağlam bir içerik stratejisi ve hedeflenen içerik oluşturma, denklemin yalnızca ilk bölümünü oluşturur. Son kısım içeriğin büyütülmesidir.

İçerik Stratejisi Nedir ve nasıl geliştirilir?

İçeriğinizi büyütmek için kitlenizin çevrimiçi olarak sıkça ziyaret ettiği yerleri belirleyin ve ardından onlara ulaşmak için bu kanallarda yayınlayın. 

İçerik Stratejisi nedir sorularımızın tüm cevaplarını almış olduk.

İçeriğinizi güçlendirmenize yardımcı olabilecek çalışanların, müşterilerin ve etkileyicilerin gücünden gerçekten yararlanmak için stratejik düşünmelisiniz.