Editoryal Takvim ile Planlama

Editoryal Takvim ile Planlama

Bill Gates’e göre, “İçerik Kraldır.” Bu 1996’da doğruydu ve bugün de doğru olmaya devam ediyor.

Tüketiciler daha bilgili hale geldikçe, içerik tüketicileri eğitme ve dönüştürmede hayati bir rol oynamaya devam ediyor.

Ancak, tüm pazarlamacılar bir içerik stratejisinin nasıl doğru şekilde uygulanacağını anlamaz. Temel bilgilerle başlamadığınızda, içerik üretimini gereğinden fazla karmaşık hale getiriyor olabilirsiniz.

Başarılı olmak için içerik planınızın uygulanabilir olması ve içeriği tutarlı bir şekilde yayınlamanız gerekir.  

İşte burada bir editoryal takvim devreye giriyor.

İçerik takviminizi nasıl oluşturacağınız, yöneteceğiniz ve içerik stratejinizin büyümesine nasıl yardımcı olabileceği dahil olmak üzere temel bilgileri ele alacağız. 

Bir Editoryal Takvim Kullanmak için 4 Neden

Bir editoryal takvim, içerik yayıncılarının içeriklerini organize bir şekilde planlamasını, oluşturmasını, yayınlamasını ve tanıtmasını sağlar. Birçok blogcu ve işletme, içerik üretimini kolaylaştırmak için editoryal veya içerik takvimlerini kullanır.  

Birçok yönden, bir editoryal takvim, reklam öğeleri ve işletme sahipleri için bir can kurtarandır. Bir pazarlama firmasında blog yazarı, serbest yazar, işletme sahibi veya kreatif direktör olun, bir editoryal içerik takvimi, tutarlı bir içerik akışı sağlarken yolda kalmanıza yardımcı olabilir.

İçerik Stratejinizi Kolaylaştıracak Takvim Oluşturun

1. Daha İyi Organizasyon ve Delegasyon

Bir editoryal takvim ile bir bakışta yazılması gereken makaleleri görebilirsiniz. Oradan, çalışmaya başlamaları için makaleleri yazma ekibinize devredebilirsiniz. Artık yazarlara konuları son dakikada göndermek için uğraşmanıza veya bu ay yazmaya başlayıp başlayamayacağınızı merak etmenize gerek yok. 

Editoryal Takvim ile Planlama hakkında ne söylenebilir?

Bir takvim ile her şey tam önünüzde. 

Sonuç olarak, bu düzeyde bir organizasyon zamandan tasarruf sağlar, içeriğin gelmesini sağlar ve içerik oluşturma ekibinizin her üyesinin ne yaptığını bilmesini sağlar.

2. Gelişmiş Planlama

Makalelerinizi ne kadar iyi planlarsanız, yazı o kadar iyi olur. Ne yazmak istediğinizi bildiğinizde, son dakika araştırmalarıyla veya makalenizi desteklemek için ihtiyacınız olan kaynakları bulmaya çalışarak zaman kaybetmezsiniz.

Aslında bazıları planlamanın içerik üretiminin kendisinden daha önemli olduğunu düşünüyor. Planlama içeriği aşağıdakiler için gereklidir:

  • Hedef kitlenize en uygun içerik türünü oluşturmak.
  • Kitlenizin istediği ve ihtiyaç duyduğu bilgileri derinlemesine içeriği yazma 

3. Hedeflerinize Ulaşmanıza Yardımcı Olur

İçerik takviminiz, içerik stratejisinin bir parçasıdır. İdeal olarak, içerik stratejinizi ürününüzle, blogunuzla veya genel olarak şirketinizle ulaşmaya çalıştığınız hedefler etrafında geliştirdiniz. 

Bir editoryal içerik takvimi, hedefe ulaşılmasına şu şekilde yardımcı olur :

  • Kritik kilometre taşlarını karşılamanıza izin verir.
  • Tanıtım faaliyetlerine yardımcı olur.
  • Yeni potansiyel müşterilere ulaşmak ve yeni dönüşümler yapar.
  • Daha fazla bülten kaydı alır.
  • Markanızın farkındalığını oluşturur.

İşletmeniz için hedefleriniz ne olursa olsun, editoryal takviminizin bu hedeflere ulaşmanızda hayati bir rolü vardır.

4. Teslim Tarihlerine Bağlı Kalmak

Mark Twain’e göre, “son tarihler en büyük ilham kaynağıdır.” 

Ancak bu, acele bir iş yapmak istediğiniz anlamına gelmez. 

Acele içerik oluşturmayı önlemek için, her ekip üyesinin hedeflerinize ulaşmaya devam etmek ve hedef kitlenizin katılımını sağlamak için son teslim tarihleri ​​konusunda net olması gerekir. Ayrıca, iş stratejinizin bir parçası olan yeni içerik yayınlarken bu son tarihlere uymak özellikle önemlidir. Örneğin, yeni bir lansmanı veya yıllık satışı desteklemek için bloglar yayınlıyorsanız. 

İçerik Takvimi Nasıl Oluşturulur?

Bir editoryal takvim oluşturma düşüncesinin sizi strese sokmasına izin vermeyin, bir plan oluşturduğunuzda o kadar da karmaşık değil. Bu sonraki bölüm, adım adım etkili bir takvimin nasıl oluşturulacağını gösterir. Bu yalnızca bir taslaktır, bu nedenle bu adımları işinizin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde ayarlamaktan çekinmeyin. 

1. Hangi Araçları Kullanacağınızı Belirleyin

İlk adımınız hangi araçları kullanacağınıza karar vermektir. Bu, takımdan takıma değişir ve içerik yöneticilerinin en iyi sonuçlar için bir araç kombinasyonuna ihtiyacı olabilir. 

Başlamak için ücretsiz seçenekler istiyorsanız, Google Dokümanlar, Excel veya Trello popüler seçeneklerdir. Ücretli araçlar için, aşağıdakiler de dahil olmak üzere dikkate alınması gereken birkaç şey vardır:

  • HubSpot
  • Asana
  • Airtable
  • BrightPod

Editoryal Takvim ile Planlama nedir ve nasıl yapılır?

Airtable , Asana ve HubSpot de başlamak için ücretsiz içerik takvim şablonları sunuyor.

Hangi aracı kullanırsanız kullanın, herkesin ihtiyaçlarını karşıladığından emin olun. Buffer’ın yazı işleri müdürü Ash Read, HubSpot’a şunları söyledi:

“Sizin editoryal takviminiz yalnızca içerik oluşturucular için değil, tüm ekibiniz için bir kaynak olmalıdır.”

2. Bir İçerik İş Listesi Oluşturun

Ardından, bir içerik biriktirme listesi oluşturmanız gerekir. Bu, yalnızca kolay görüntüleme için içerik fikirlerinin bir listesidir ve gönderiler için fikirlerinizi izlemenize olanak tanır.

Bunun için Google E-Tablolar’ı veya Excel’i veya Asana gibi bahsedilen ücretsiz şablonlardan birini kullanabilirsiniz.

Hangisini kullanırsanız kullanın, seçtiğiniz araç net ve düzenli bir liste oluşturmanıza izin vermelidir. Unutmayın, listenizden ayrılmak sorun değil. Her fikir bir gönderi olarak sona ermez ve bazen yeni trendlere ayak uydurmak veya yeni bir açı düşünmek için içerik stratejinizi değiştirmek çok önemlidir.

Sayfanızı oluşturun, ardından aşağıdaki gibi birkaç başlık eklemeye başlayın: 

  • Başlık
  • atanan yazar
  • proje durumu
  • yayın tarihi

Kullanabileceğiniz diğer başlıklar şunlardır:

  • Özel tarihler ve yıldönümleri.
  • Temalar ve dağıtım kanalları.
  • Niş alanınızla ilgili trend konular/yeni lansmanlar.
  • Sezonluk içerik ve önemli satış tarihleri. Örneğin, içerik üretimini hızlandırmak isteyebileceğiniz Kara Cuma.

3. İçerik Stratejinizi Geliştirin

İçerik stratejinizi fazla düşünmeyin. Stratejinizin tüm temelleri kapsadığından emin olmanın basit bir yolu vardır ve bu kısımları aklınızda tuttuğunuz sürece yanlış gitmezsiniz. 

İlk olarak, ayda ne kadar içerik üretmek istediğiniz, hangi konuları ele almak istediğiniz ve ideal müşterileriniz gibi adımları ana hatlarıyla belirtin. 

Ardından, mevcut içeriğinizi yönetme ve hedef izleme gibi stratejik adımlar ekleyin. Bunlar şunları içerebilir: 

  1. Hedeflerinizi tanımlayın: Örneğin, posta listenizi büyütmek veya yeni müşteriler çekmek.
  2. Müşterilerinizi anlayın: Hedef kitleniz hangi sosyal medya sitelerini kullanıyor? Hangi içerik türlerini tercih ediyorlar/yanıt veriyorlar? Sorunları nelerdir ve ürünleriniz/hizmetleriniz bunları nasıl çözebilir?
  3. Rakiplerinizi analiz edin: Rakiplerinizin hangi anahtar kelimeleri hedeflediğini görmek için ücretsiz ve ücretli sürümü olan Ubersuggest gibi bir araç kullanabilirsiniz .
  4. Konumlandırma: İşletmenizi benzersiz kılan nedir ve pazarınızda nasıl öne çıkıyorsunuz? Bunu, hedeflenen bir alanda uzmanlaşmak veya markanızın hikayesini anlatmak gibi birkaç yolla yapabilirsiniz. Kendinize, oluşturduğunuz içeriğin bunu nasıl başarabileceğini sorun.
  5. Bütçenizi tahmin edin: İçerik stratejiniz size ne kadara mal olacak ve yatırım getirinizi nasıl en üst düzeye çıkarabilirsiniz?
  6. İçeriğinizin sonuç aldığını bilmek için KPI’larınızı ölçün: Örneğin, marka bilinirliği oluşturmayı hedefliyorsanız, paylaşım ve görüntülemelerdeki artış doğru yönde ilerlediğinizi gösterecektir.

4. İlk Ayı Planlayın

Birçoğumuz içeriği son dakikada üretiyor veya boş zamanımız olduğunda oluşturuyoruz. Daha az stresli (ve daha etkili) bir yaklaşım arıyorsanız, içeriğinizi önceden planlayın.

Genellikle bir ay yeterlidir, ancak altı haftaya kadar planlayabilirsiniz. Bunun için Google Takvim’i kullanabilirsiniz.

Sürecinizin her adımını ekleyin ve kendinize bolca zaman ayırdığınızdan emin olun. Böylece metinlerinizi yazmak için son tarih oluşturabilir, ardından haftada bir makale yazılması, iki gün düzenlenmesi, bir yayın tarihi belirlenmesi ve ardından bunu sosyal medya paylaşım takviminize planlayabilirsiniz. 

Süreç, ne kadar içerik ürettiğinize ve ekibinizde kaç kişinin olduğuna bağlı olarak değişecektir, ancak her bir içeriği daha yönetilebilir adımlara ayırmanızı şiddetle tavsiye ederim. 

5. Makaleleri Üretime Taşıyın

İçerik üretmenin tüm hızıyla devam ederken, özellikle proje üzerinde çalışan birden fazla kişi varsa, parçaların çatlaklardan kaymasına izin vermek kolaydır. Bir Trello hesabı oluşturmak sizi yolda tutabilir. 

İçerik üretimi için Trello hesabınızı kullanmanın ilk adımı, her makalenin hangi aşamalardan geçmesi gerektiğine karar vermektir.

İhtiyacınız olan şey size kalmış, ancak işte Trello kartlarınız için bazı öneriler: 

  • Yazara atamak
  • Yazma devam ediyor 
  • Düzenlemeler için hazır
  • Yükleme ve zamanlama için hazır

Alternatif olarak, daha karmaşık hale getirebilir ve aşağıdaki gibi ek adımlar ekleyebilirsiniz:

  • Son düzenlemeler
  • SEO denetimleri
  • Yayınlanan

6. İçerik Sıranızı Oluşturun

Bir editoryal takvime yeni başlıyorsanız, birkaç makaleyi yayına hazır hale getirmeniz gerekir. 

Size uygun bir program seçin, ancak 4-6 haftalık ileriye dönük bir program çoğu takım için iyi sonuç verir.

Kulağa çok iş gibi geliyor, ancak göreve iki şekilde yaklaşabilirsiniz. İlk olarak, yayınlayacak bir iş hacminiz olana kadar içerik yazmak için birkaç hafta harcayabilirsiniz. Ancak, size yardımcı olacak bir yazar ekibiniz yoksa, bu yöntem herkes için uygun değildir .

Diğer bir yol ise, çoğu içerik üreticisi için mümkün olan her gün ekstra içerik oluşturmak için birkaç ay harcamaktır. 

7. Sürecinizi Sürekli Olarak Optimize Edin 

Şimdiye kadar, içerik üretiminizi nasıl sıfırlayacağınızı ele aldık. Ancak, ayarlayıp unutamazsınız. Zamanla, sürecinizde darboğazlar olduğunu veya belirli araçların ihtiyaçlarınıza uymadığını görebilirsiniz. Oluşturduğunuz editoryal sürecin herkes için çalıştığından emin olmak için ekibinizle düzenli olarak kontrol ettiğinizden emin olun. 

İncelenecek ortak alanlar şunları içerir: 

  • Programınız ve kullandığınız araçlar
  • Sakladığınız içeriğin hacmi
  • Aşamalar arasındaki süre 
  • İzlediğiniz metrikler 

Zamanla, üzerinde çalıştığınız araçların ekibiniz için uygun olup olmadığını ve yayınladığınız makale miktarının işletmenizin büyümesine yardımcı olup olmadığını daha iyi anlayacaksınız. 

Editoryal Takvimler Hakkında SSS

Neden bir editoryal takvime ihtiyacım var?

İçerik üretimine yönelik organize bir yaklaşım, zamanı azaltır ve daha kaliteli içerik yayınlamanıza yardımcı olur. Bir editoryal takvim, fikir oluşturma ve yazmadan yayınlama ve promosyona kadar sürecin her bölümünü kolaylaştırmaya yardımcı olur. 

Editoryal Takvim ile Planlama hakkında bilgiler

Bir editoryal takvim oluşturmak için ücretli araçlara ihtiyacım var mı? 

Sen istemediğin sürece değil. Trello ve Google Dokümanlar gibi ücretsiz araçlar iyidir, ancak Asana gibi ücretli seçenekler de mevcuttur.

Editoryal Takvim ile Planlama kısaca ne demektir?

Bir editoryal takvime hangi başlıkları dahil etmeliyim?

Herkesin takvimi aynı görünmez, ancak çoğu pazarlamacı başlıklar, yayın tarihleri ​​ve makale yazarının adını içerir. En belirgin başlıkları ekledikten sonra, özel ihtiyaçlarınıza uygun başlıkları yazın.

Editoryal takvimi ile içerik takvimi arasındaki fark nedir? 

Bu terimler genellikle birbirinin yerine kullanılır. Bununla birlikte, bir editoryal takvim genellikle sürecin her adımını ana hatlarıyla belirtirken, bir içerik takvimi genellikle bir yönü kapsar – örneğin gönderilerin ne zaman yayınlandığı veya sosyal medyada paylaşıldığı gibi. 

Editoryal Takvim Kılavuzunun Özeti

Bir editoryal içerik takvimi, içerik üretiminden en iyi şekilde yararlanmak isteyen herhangi bir içerik pazarlamacısı veya küçük işletme için olmazsa olmazdır. Hedeflerinize odaklanmanıza ve sürekli olarak yüksek kaliteli içerik üretmenize yardımcı olur

Kulağa çok iş gibi gelse de, bir takvim oluşturmak zor değildir ve mevsimsel trendlerden en iyi şekilde yararlanırken sorunsuz bir şekilde her daim yeşil içerik üretmenize olanak tanır . 

Bir yorum yaz