Dijital Pazarlama Stratejileri Değerlendirme Planı
Dijital Pazarlama Stratejileri Değerlendirme Planı
Bir pazarlama stratejisi belirlerken yapılması gerekenlerin listelendiği bir çok bilgi mevcut. Ancak gün geçtikçe ve pazarlama dijitale taşındıkça bu süreçlere adapte olmak ve bir değerlendirme yapmak için uygun değerlendirme kaynaklarını bulamıyoruz.
Pazarlama planlarının kaçınılmazı SWOT analizinin en temel ögelerinden biri işletmenizi kendi zaman tüneli içinde ve rakip firmalar arasında konumlandırmaktır.
Kendi içinizde konumlandırma yaparken düzenleyebileceğiniz adımlar şu şekilde sıralanabilir.
1. Websiteniz
Bu resim için metin sağlanmadı
Öncelikli olarak kurumsal veya küçük bir işletme olun müşterilerinizin size ulaşabileceği internet üzerindeki ofisiniz web sitenizdir. Sürekli müşteri ziyaretlerine hazır olan ofisiniz gibi web sitenizde kolay ulaşılabilir, temiz ve düzenli olmalıdır.
Kullanıcıların internet ofisinizdeki deneyimleri sizinle çalışıp çalışmama konusundaki kararlarının neredeyse %50’sini oluşturmaktadır.
Yeterli bilgi içeriği, kolay iletişim alanları ve tatmin edici bir deneyim için sitenizi kullanıcı davranışlarına özelleştirilmiş olarak oluşturmanız bu konudaki en önemli noktalardan biri.
Kullanıcı davranışlarının incelenerek sanal ofisinize gelen kullanıcıların mutlaka sizinle temas ederek siteden ayrılmaları için Google Analytics, Yandex Metrica gibi site içi hareketleri inceleyebileceğiniz araçlar mevcuttur. Bu araçları kullanarak deneyim takibi gerçekleştirmek size ek herhangi bir maliyet yaratmazken, ziyaretçilerin müşteriye dönüşüm olasılıkları üzerine büyük etkiler gösterecektir.
2. Google
Bu resim için metin sağlanmadı
Web siteniz hazır, mükemmel bir sanal ofis yarattınız. Ancak biraz sokak arasında, siz bunu görünür yapmadığınız sürece müşterileriniz sitenize nasıl ulaşabilirler? Sitenizi hazırladıktan sonra yapmanız gereken ilk hamle potansiyel müşterilerin görebileceği şekilde “yeni nesil” adres defteri kaydı, tabela, broşür çalışmalarıyla varlığınızı ilan etmeniz olacaktır.
Yeni nesil tanıtım ögeleri demişken; eskiden bir işletme kurduğunuzda bunu adres defterine kaydettirdiğiniz gibi artık günümüzün adres defteri olan Google, Yandex, Bing gibi arama motorlarında yerinizi almanız gerekmekte ve yeni nesil tabela broşür işlemleri için Facebook, Instagram, Youtube gibi sosyal medyalara insertlerin yerini alan postlarla yerleşmeniz gerekmektedir.
Değişim kaçınılmaz. Artık adres defterlerinin yerini arama motorlarının, insertlerin yerini ise postların aldığını kabullenip harekete geçme zamanı.
3. Facebook / Instagram
Bu resim için metin sağlanmadı
Artık siteniz hazır, arama motorlarında indeksleniyor ve ihtiyacı olan kullanıcıya ulaşıyorsunuz. Mükemmel. Şimdi arama motorunda sizinle birlikte rakiplerinizi de inceleyen potansiyel müşterilerin sizi tercih etmesini sağlamanız gerekiyor.
Bebek bezine ihtiyacınız var bir arama yaptınız ve birçok tedarikçiyle karşı karşıyasınız. Ancak bir müşteri olarak aslında kafanızı karıştıran 2 alternatif olacaktır. Biri o çok bilinen marka, diğeriyle uygun fiyatıyla sizi cezbeden ikinci alternatif.
Bu noktada hepimizin yaptığı şey genellikle ucuzu incelemek ama tanıdığımız ve güvendiğimiz markaya yönelmek olacaktır. Ancak şimdi o ucuz markanın çok bildiğiniz ve güvendiğiniz marka olduğunu düşünün. Geriye başka alternatif kalmayacaktır.
Her iki durumda da uzun süreli bilinirlik, güvenilirlik kazanır. Doğru oluşturulmuş uzun süreli bir stratej ile müşterilerinizin her an ceplerinde var olun. Günün %45-50’sini bakarak geçirdiğimiz ekranlarda yer almak bu güveni oluşturmak için en kolay yol değil mi?
4. Twitter
Bu resim için metin sağlanmadı
Tercih ettiğiniz platformlar sektörel bazda değişkenlik gösterebilir. Ancak Twitter’ın müşteriniz ile birebir sözlü iletişimde olabildiğiniz en sıcak nokta olduğu yadsınamaz bir gerçek. Evet facebook yada instagramda görsel anlamda müşterinizle sürekli birliktesiniz. Ancak müşterinizin markanız hakkındaki düşüncelerini mi duymak istiyorsunuz. O zaman biraz tweetlemeye ne dersiniz?
Müşteriler markanıza dair olumlu olumsuz her deneyimi yazarak kendi sosyal medyalarında ifade ediyor. Durmayın markanız için iyi bir sosyal medya dinleyicisi olun ve yapılan yorumları yanıtsız bırakmayın.
5. Youtube
Bu resim için metin sağlanmadı
Yeni medya diyoruz Youtube için. Kanallar son çırpınışlarını gerçekleştirse de artık hiçbirimiz günümüzün saatlerini bir TV kanalına göre planlayamıyoruz. Zamanımız değerli. Ve bunu bize sunulan içeriklerle değil, bizim seçtiğimiz içeriklerle değerli ve dolu dolu geçirmek istiyoruz. Youtube artık çok güçlü. Önümüzdeki dönemde gelişen nesille birlikte çok daha büyük bir içerik platformu olmaya devam edeceği malum. Peki neden müşterileriniz sektörünüz ile ilgileniyorlarsa zamanlarını sizin içeriklerinizle geçirmesinler. Eğlenceli ya da bilgilendirici içerikleri sadece içerik üreticiler sunacak diye bir kaide olduğunu sanmıyorum. Hem iş hem iş paraleli videolarınızla takip edilebilir bir platform oluşturabilirsiniz.
Tabi siz kendi kanalınızı yaratarak kendi kitlenizi büyütmek için yatırım yapmak yerine başkalarının sahibi olduğu kanallarda reklamların bir saniyesine milyonlar harcamaya devam etmek isterseniz, tercih sizin.
6. Konum Platformları – Müşteri Teması
Bu resim için metin sağlanmadı
Küçük ancak ağırlık olarak çok önemli, ama sürekli unutup atladığımız nokta. Konumlar.
Artık potansiyel müşterilerimizi dijital platformlardan buluyor olsak da gerçek müşteriye dönüşme aşamasında size ulaşmalarını bu kadar kolaylaştırdıktan sonra yaptığınız küçük bir hata tüm çabaları boşa çıkarsın istemeyiz.
Sanalda her şey tamamken size ödeme yapmaya gelen müşterinizin eski adresinize gitmesi, hatalı bir adrese yönlenmesi ya da daha kötüsü rakibinize doğru yola çıkmış olması kabul edilemez bir kabus olabilir. Rakiplerinin Google Benim İşletmem gibi konum platformlarındaki adreslerini sahiplenenler mi dersiniz hatalı adres girerek müşteriyi yanlış yönlendirerek işinize çomak sokmak isteyenler mi dersiniz. İnsanız ve bazen hırs gözümüzü kör edebiliyor. Siz siz olun konumlarınızı tüm platfomlarda takip edin ve sahiplenin.
Son küçük nokta yine tüm bu zahmetli süreç sona gelmişken ödeme yapmak için arayan müşterinizin telefonunu “Ne vardı?” diye açmayın. Açılmasına kesinlikle izin vermeyin. İşletme telefonunuzun başında müşterinin size ulaşırken aştığı tüm süreçleri bilen birinin olması size ulaşan müşterilerin gerçek müşterileriniz haline gelmesini sağlayacak kişinin olmasına kesinlikle dikkat edin.