Cross Platform Mobil Uygulama Nedir, Avantajları Nelerdir?

Cross – Platform Mobil Uygulama Nedir?

Cross Platform Mobil Uygulama tek kod temeline dayalı birden fazla işletim sisteminde çalışabilen mobil uygulamalardır. Örnek olarak Android ve İOS en popüler mobil işletim sistemleridir.

Bir ürününüzü veya hizmetinizi mobil uygulama pazarına hızlı sokabilmenin en etkili yolu cross platform mobil uygulamalar kullanmaktır.
Birçok şirket mobil uygulama çıkarmaya karar verdiğinde yerel (native) uygulamalar kullanarak maliyeti düşük tutmayı amaçlarken sadece tek bir işletim sisteminde müşteriye ulaşabilmektedir. Farklı bir işletim sistemi kullanan müşterilerine erişim sağlayabilmek için aynı maliyeti bir daha yapmaları gerekmektedir. 

Cross Platform Mobil Uygulama ile Yerel Uygulamaların Farkları Nelerdir?

Cross Platform uygulamalarla birden çok işletim sisteminde uygulama paylaşarak daha geniş kitlelere daha düşük bir bütçe ile ulaşabilirsiniz. Yerel (native) uygulamalar iste tek bir işletim sistemi üzerinde çalışmaktadır. Bu yüzden yerel uygulamaların geliştirme süreci daha uzun sürmektedir. Birden fazla işletim sisteminde çalışması için birden fazla kod temelli programlar yazılmaktadır.

Şirketiniz İçin Cross Platform Uygulama Doğru Bir Seçim mi?

cross app hybrid app

Artan teknoloji ve birden fazla işletim sistemlerinin olduğu dönemde uygulamalarınız için doğru platformu seçmek zordur. Doğru bir seçim için yapmanız gerekenler:

  • Platform Seçimi

Müşteri kitlesi araştırmasının sonucunda geniş ve çoklu platformlarda yer alan bir kitleye hitap ediyorsanız cross platform uygulamalar sizin için doğru bir seçim olacaktır. Eğer biraz daha küçük bir kitle ve tek bir platformdaki müşteriler hedefinizde ise yerel bir uygulama sizin için daha karlı olacaktır.

  • Uygulama için Bütçe ve Zaman

Yerel uygulamalar karmaşık uygulamalarda daha üst düzeyde bir kullanıcı deneyimi sağlayabilir fakat birden fazla işletim sisteminde çalışacak native uygulamalar için yüksek düzeyde bir bütçe ve zaman harcamanız gerekmektedir. Birden fazla platformda çalışacak yerel uygulamalar için farklı dillerde uzmanlaşmış yazılımcılar gerekmektedir.

Cross Platform Mobil Uygulamaların Avantajları Nelerdir? 

  • Bütçe Dostu

Cross platform uygulamalar için tek bir yazılım ekibine ihtiyacınız olacaktır. Yerel uygulamalarda ise ayr ayrı yazılım ekiplerine bütçe ayırmanız gerekmektedir.

  • Süre Kazancı

Cross platform uygulamanızı tek bir kod temelinde olduğu için göre 40-60% daha kısa sürede piyasaya sürülür.

  • Güncellenebilirlik

Tek kod temeli üzerinden çalıştığı için bütün platformlarda aynı anda güncelleme yapabilirsiniz.

  • Geniş Müşteri Kitlesi

Birden fazla platformda yer alan uygulamanız sayesinde çok daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşabilirsiniz.

  • Daha Yüksek Gelir

Geniş müşteri kitlesine ulaşım sağladığınız için uygulamanızdan kazanacağınız gelir yerel uygulamalara göre daha yüksek olacaktır.

Cross Platform Mobil Uygulamalarda Kullanılan En İyi Araçlar Nelerdir?

  • React Native

Facebook tarafından 2015 yılında piyasaya sürülen popüler bir mobil uygulama geliştirme teknolojisidir. Öne çıkan özellikleri ise kodların yeniden kullanılabilir olması ve geliştirme süresi de çok kısa olur. React Native teknolojisi kullanıcılar için yerele benzeyen bir ara yüze sahip olma şansı vermektedir.

  • Flutter

Android ve IOS işletim sistemleri için sorunsuz yerel ara yüzler oluşturmayı sağlayan açık kaynak kodlu bir cross platform teknolojisi olarak Google tarafından piyasaya sürüldükten sonra ek olarak Web uygulamaları da yazılabilir hale getirilmiştir.

  • Xamarin

Diğer iki örneğimize nazaran daha eski bir teknolojidir. 2011 yılında bağımsız olarak ortaya çıkan cross platform teknolojisi sonradan Microsoft tarafından geliştirilmeye devam edilmiştir.

 

Bir yorum yaz