İşletmeniz İçin İnternette Bir Ofis Kiralayın!

İşletmeniz İçin İnternette Bir Ofis Kiralayın!

Müşterilerin internette sizi bulmasını sağlamak için web sitelerinden yerel işletme girişlerine, mobil uygulamalardan sosyal medyaya kadar uzanan çok çeşitli yollar var. Hedeflerinize en uygun araç web sitesiyse, bir web sitesinin nasıl işlediği hakkında temel bilgilere sahip olmalısınız. Daha da önemlisi, tasarım ve kullanılabilirlikle ilgili püf noktalarını bilmek, hikayenizi iyi anlatan ve müşterilerinizin ihtiyaç duydukları ürün veya hizmetleri bulmalarına yardımcı olan bir web sitesi oluşturmanıza olanak tanır.

Bir web sitesi, işletmenizin İnternet’teki adresidir. Potansiyel müşterilerin gelip işletmenizin sunduğu ürün veya hizmetler hakkında bilgi edinebilecekleri yerdir.

Gerçek dünyada bir pastane açmaya karar verdiğinizi varsayalım. Önce bir yer kiralamanız gerekir, değil mi? Web sitesi de bundan farklı değildir. Ancak, insanların alışveriş yaptığı bir caddede dükkan kiralamak yerine, bir sunucuda alan kiralarsınız.

Bunu otomatik olarak gerçekleştiren bir sürü hizmet var. Ancak işin arka planıyla ilgili fikir sahibi olmanız için kısa bilgiler verelim. Biraz teknik bilgi geliyor; sakın bizden ayrılmayın.

Sunucu dediğimiz şey, İnternet’e bağlı bir bilgisayardır. Web sitenizin parçalarını (kod, resimler, video klipler ve sitenizi oluşturan diğer her şey) depolamasını veya “barındırmasını” sağlayan bir yazılım içerir.

Sunucu olarak adlandırılmasının nedeni, bir kullanıcı web sitenizdeki bir sayfayı görüntülemek istediğinde doğru içeriği “sunmasıdır”.

Sizin için bir sunucuda alan kiralayıp web sitenizi barındıracak birçok şirket veya hizmet mevcut. Tıpkı gerçek dünyada açtığınız mağazanın kirasını öder gibi barındırma ücreti ödersiniz. Böylece bir sunucuyu çalıştırmanın teknik yönlerini üstlenme işini onlara bırakırsınız.

Dünyadaki her sunucunun kendine ait bir adresi vardır. Buna, internet protokolünün kısaltılması olan IP adresi adı verilir. Bu konuda bilmeniz gereken tek şey, IP adresinin, İnternet’e bağlı tüm cihazların sunucuyla bağlantı kurmasını ve bulmasını sağlayan uzun bir rakam dizisi olduğu.

Neyse ki cihazların birbirine ne dediğini anlamaya ihtiyacımız yok. Bu sayısal IP adresinin yerine kullanacağınız daha güzel bir ad seçmeniz yeterli. Bu da bizi dersimizin ikinci kısmı olan web adresi veya ‘alan adı‘na getiriyor.

Gerçek dünyada insanlar pastanemizin kapının üzerindeki tabela sayesinde bulur. İnternet’te ise alan adı, potansiyel müşterilerin sizi bulmasını sağlar.

Alan adı, herhangi bir web sitesine gitmek için tarayıcı penceresine yazdığımız şeydir. Örneğin, www.google.com.tr veya www.firmaismi.com. Şimdi biraz bunun ayrıntılarına bakalım.

Aslında, “WWW nokta”dan sonraki her şey alan adı. Ve insanların web sitenizi bulmasını sağlayan bölüm olduğu için alan adı çok önemli.

Bu adresi arayan tablet, telefon, bilgisayar gibi herhangi bir cihaz, sunucuyla iletişim kurar. Ardından, sunucu o cihaza web sitesini göstermesi için gerekli olan tüm doğru parçaları (ör. resimler ve kodlar) göndererek, cihazı kullanan kişinin sayfalarınızı görüntüleyebilmesini sağlar.

Bir kullanıcı web adresinizi tarayıcısına yazdığında neler olduğunu temel düzeyde görelim.

Önce, tarayıcı içeriğin hangi sunucuda bulunduğunu saptar ve o sunucuya gider.

Ardından tarayıcı şunu söyler: “Selam, bu web sayfasını bir kullanıcıya göstermek için ihtiyacım olan tüm unsurları bana verir misin?”

Sunucu yanıt verir: “Tabii, sana 5 resim, 2 komut dosyası ve birkaç dosya daha gönderiyorum.”

Tarayıcı tüm parçaları birleştirir ve kullanıcı, web sayfanızı düzgün şekilde biçimlendirilmiş halde görür.

Sunucu ve tarayıcının aralarında İngilizce veya Türkçe yerine karmaşık bitler ve baytlarla konuşması dışında olup bitenler aşağı yukarı bundan ibaret. Ama onların kullandığı dilin bizim için zaten önemi yok…

Bir web sitesi yapmak için barındırma hizmeti almanız gerekir. Bunu evinizin üzerinde bulunduğu arazi gibi düşünebilirsiniz. Bazen ücret ödemeniz gerekir, bazı durumlarda ücretsizdir. O yüzden karar vermeden önce farklı seçenekleri değerlendirin.

Bu “arazi” bir sunucu içindeki pek çok araziden biridir. Bir sunucuyu da şirketlerin web siteleri için alan kiraladığı bir sokak olarak düşünebilirsiniz. Aynı posta kodunu paylaşır gibi.

Her sunucunun bir IP yani internet protokol adresi olur. Bu adres internet bağlantısı olan her cihazın yerini belirleyebileceği bir dizi rakamdan oluşur.

Her web sitesinin bir alan adı olur. www.’dan sonra gelenlerin hepsi alan adının parçasıdır. Bunu da evinizin adresi gibi düşünebilirsiniz.

Peki ya biri sizi yani web sitenizi bulmak isterse? Google Chrome gibi bir tarayıcı kullanmaları gerekir. Bu tarayıcı web sitesinin bilgisini bulur, getirir ve sonra görüntüler. Web sitesinin ne kadar sürede yükleneceği, içerdiği bilginin miktarına ve internet hızına göre değişir.

Web siteniz için başlangıç aşamasında vereceğiniz çok önemli kararları ele alalım:

Web sitesi için bir ad seçme ve sitenizin nasıl yapılandırılacağını planlama. Amaç, müşterilerin sitenizde dolaşmasını ve istediklerini bulmasını kolaylaştırmakta. Çünkü mutlu bir müşteri, daha başarılı bir işletme demektir, değil mi?

Alan adı seçerken, önce istediğiniz adın kullanılabilir olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Örneğin, web’de yalnızca bir tane “Lezzetpastanesi.com” olabilir ve bir başkası daha önce almışsa bu adı kullanamazsınız.

Peki, istediğiniz adın alınıp alınmadığını nasıl öğreneceksiniz? Bunun için “alan adı kayıt sitesi” araması yapmanız ve sonuçlardan birini tıklamanız yeterli. Gittiğiniz sitede, istediğiniz adın başka biri tarafından kullanılmakta olup olmadığını görmenizi sağlayan bir araç bulunacaktır. İstediğiniz ad kullanılıyorsa, araç size kullanabileceğiniz başka bir benzer ad önerebilir.

İyi bir alan adı kolayca hatırlanabilir bir ad olmalı. Mümkün olduğu kadar kısa, alakalı ve yerinde bir ad saptayın.

Farklı bir uzantı (sondaki kısa bölümün havalı adıdır) seçerek, istediğiniz adı farklı biçimlerde alabilirsiniz. “.com” veya “.com.tr” uzantılarını büyük olasılıkla biliyorsunuzdur. Ancak kullanıma açık veya daha uygun olan başka uzantılar da bulabilirsiniz. Örneğin, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar “.org” uzantısını kullanır.

Özetleyecek olursak: İşletmeniz için bir web sitesi oluşturmaya karar vermek, tüm bunların bir arada nasıl işlediğini anlamakla başlar: sunucu, sitenizi ‘barındırır‘ ve alan adı, kullanıcıların sitenizi bulmasını sağlar.